KAHVITILA LA CUMPLIDA

KAHVITILA LA CUMPLIDA

Arvid Nordquist on jo pitkään toiminut La Cumplidan kahvitilalla Nicaraguassa. Ostamme noin 90 prosenttia tilan sadosta. Monivuotisen yhteistyömme ansiosta pystymme panostamaan viljelmään pitkällä aikavälillä. Tavoitteenamme on parantaa työntekijöiden ja heidän perheidensä sosiaalisia oloja. Maksamme UTZ-sertifioidusta kahvista lisämaksun, joka käytetään koulujen ja asuinrakennusten rakentamiseen sekä sairaanhoidon ja työympäristön kehittämiseen.

La Cumplidan omistajat haluavat taata henkilökunnalleen asianmukaiset työskentelyolosuhteet ja pitävät tärkeänä sitä, että viljelmän ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet. Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon kaikessa tilan toiminnassa: tila on sähkön suhteen omavarainen, sillä on oma vedenpuhdistusjärjestelmä ja sen työntekijät osallistuvat laajoihin metsän uudelleenistutushankkeisiin. Alueella on myös taimitarha, jossa paikalliset ja tutkijat tekevät kokeita hybridilajeilla.   Viljelmän yhteyteen on viime vuosien aikana rakennettu noin 90 asuinrakennusta. Talot voivat näyttää länsimaalaisten silmissä vaatimattomilta, mutta paikallisväestölle ne ovat suuri parannus entiseen nähden. Aiemmin ihmiset asuivat huterissa majoissa, jotka eivät olleet vedenpitäviä. Nykyisin perheillä on vankat kivitalot, joissa on keskimäärin kaksi huonetta, sähkö, ulkokeittiö ja liesi. La Cumplidan tilan työntekijät saavat kolme ateriaa päivässä ja heidän työskentelyolosuhteensa ovat UTZ-sertifioinnin mukaisia. Työntekijöillä on myös mahdollisuus ilmaiseen sairaanhoitoon.

Tilan lähellä on koulu, jossa alueen lapset saavat opetusta kesäaikaan, kun muut koulut ovat kiinni. Opetus on ammattitaitoista, ja aikaa on varattu myös liikunnalle ja leikeille. Jalkapallo onkin monien suosikkilaji. Kun Arvid Nordquistin edustajat kävivät edellisen kerran viljelmällä, he veivät koululle runsaasti tarvikkeita, kuten kyniä ja lehtiöitä. Asianmukaisen opetusmateriaalin avulla opettajat pystyvät tarjoamaan lapsille mahdollisuuden valoisampaan tulevaisuuteen. Viljelmän tuotoilla rahoitetaan myös kuuden muun koulun toimintaa läheisellä Matagalpan alueella.   

Suurimmalla osalla viljelmien työntekijöistä on käytössään matkapuhelimia, televisioita tai muita viestintävälineitä. Sen ansiosta La Cumplidan työntekijät voivat kertoa muillekin hyvästä tilanteestaan ja esitellä mahdollisuutta työskennellä vastaavissa oloissa. Työntekijät hakeutuvat viljelmille, joissa työskentelyolosuhteet ovat hyvät. Se puolestaan luo painetta muille viljelmille: oloja on parannettava, etteivät työntekijät kaikkoa. Huhu leviää kulovalkean lailla, ja pian koko maan viljelmien on pakko arvioida työolosuhteitaan uudelleen. Toivottavasti siitä alkaa positiivinen kierre, jonka vaikutus leviää koko maahan ja myös sen rajojen ulkopuolelle.