Chateau Musar

Kestävä viinintuotannon perinne Libanonissa

Libanonilla on pitkä viininvalmistuksen perinne – jo 6000 vuotta sitten foinikialaiset viljelivät viiniä maan pohjoisosissa. Viini tuli laajalti tunnetuksi ja arvostetuksi Välimeren alueella, ja sitä mainitaan jopa Raamatussa.

Hocharin perhe muutti Ranskasta Libanoniin 1100-luvulla, ja inspiroituneena maan pitkästä viinintekoperinteestä, Gaston Hochar perusti viinitilan Chateau Musarin vuonna 1930. Kun Gastonin poika Serge Hochar otti tilan haltuunsa, kansainvälinen menestys alkoi kukoistaa. Vuonna 1984 – keskellä sisällissotaa – Serge Hochar nimettiin Decanter Man of the Year -palkinnon saajaksi. Libanonin pitkäaikaiset levottomuudet ovat jättäneet jälkensä, mutta näistä haasteista huolimatta he ovat jatkaneet työtään väsymättä vuodesta 1975 tähän päivään asti – joskus vain puolet työvoimasta käytettävissään – korjatakseen satoa ja toimittaakseen viininsä. Heidän historiansa osoittaa vaikuttavaa kykyä toimittaa tuotteitaan jopa kaikkein myrskyisimpinä aikoina. Rypäleet viljellään 1000 metrin korkeudessa Bekaalaaksossa, joka on ylänkö Libanonin- ja Antilibanoninvuorten välissä. Alue tarjoaa ihanteelliset olosuhteet viininviljelylle, erityisesti luomutuotannolle – päivien ja öiden suuret lämpötilaerot sekä riittävä sademäärä tukevat tätä.

SCJ_200px.png

Kestävyystyö

Hocharin perheen tuottamat viinit ovat niin sanottuja "luomuviinejä", ja perheen filosofia perustuu luonnon ohjaamiseen – eli siihen, että viininvalmistusprosessiin puututaan mahdollisimman vähän. Chateau Musar pyrkii saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, erityisesti tavoitteen numero 12: kestävä kulutus ja tuotanto.

Chateau Musarin kestävyysstrategia nojaa neljään keskeiseen osa-alueeseen: ekologisiin viinitarhoihin, biologiseen monimuotoisuuteen, energian käytön optimointiin ja jätteen vähentämiseen.

Toimiin sisältyy:

Luomuviljely: Ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita tai mineraalilannoitteita – käytäntö, jota on noudatettu jo 1960-luvulta lähtien.
Biologinen monimuotoisuus: Käytetään menetelmiä, jotka ovat hellävaraisia ympäröiville ekosysteemeille, mukaan lukien metsät, maaperä ja eläimistö.
Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen: Rikkaruohot kitketään ja sadot korjataan käsin, käytetään kevyitä pulloja ja aurinkopaneeleita lämminvesijärjestelmän energiaksi kotitalouskäyttöön.
Luonnonvarojen kestävä käyttö: Ei käytetä keinokastelua – lukuun ottamatta uusien köynnösten kastelua – ja vettä säästetään korkeapainepesun avulla.
Jätehuolto: Orgaaninen jäte hyödynnetään uudelleen ja pakkausmateriaaleja käytetään uudelleen aina kun mahdollista.
Rypälelajikkeiden säilyttäminen: Uudelleenistutetaan alueella kadonneita rypälelajikkeita.

Vuonna 2006 Chateau Musarista tuli ensimmäinen viinitila Libanonissa, joka sai luomusertifioinnin viinitarhoilleen. Sertifiointi on myönnetty IMC:n (Istituto Mediterraneo di Certificazione) kautta – organisaatio tunnetaan nykyisin nimellä CCPB – ja se on kansainvälinen sertifiointielin, joka on erikoistunut luomutuotteisiin. Käytännössä Chateau Musar on harjoittanut luomutuotantoa jo kauan ennen virallista sertifiointia, ja koko viinitalon filosofia ja kestävän kehityksen työ koskee koko Chateau Musarin viinivalikoimaa.

Sosiaalinen kestävyys

Chateau Musar pitää sosiaalista kestävyyttä erittäin tärkeänä. Viinitila noudattaa Amfori BSCI:n käytännesääntöjä, jotka kattavat muun muassa oikeuden kollektiiviseen neuvotteluun, yhdistymisvapauden, nollatoleranssin syrjintää kohtaan sekä turvallisen työympäristön. He tarjoavat myös taloudellista tukea työntekijöilleen ja heidän perheilleen, laajaa terveydenhuoltoa, sekä teoreettista ja käytännön koulutusta ja eläketurvaa.

Vahvan ympäristö- ja yhteiskuntavastuun ansiosta Chateau Musar toimii edelleen esikuvana viiniteollisuudessa ja osoittaa, miten perinteet ja innovaatio voivat yhdistyä huippulaatuisten viinien tuottamisessa.