Puita istuttamassa Ugandassa

100-PROSENTTISEN ILMASTOKOMPENSOITUA KAHVIA JA TEETÄ

Puita istuttamassa Ugandassa

Uganda on Arvid Nordquistin uusin ilmastokompensaation kohdemaa. Uganda on tunnettu jo pitkään kahvistaan, ja Trees for Benefit  hankkeen kasvaessa siitä on tullut entistä vihreämpi.

Uganda on yksi harvoista paikoissa maailmassa, jossa arabicapapuja kasvaa luonnossa. Tämä oli merkittävä syy siihen, että Arvid Nordquist aloitti ilmastotyön siellä. Trees for Global Benefit hankkeen puitteissa järjestettävä koulutus ja puiden istutukset takaavat viljelijöille turvatumman tulevaisuuden. Ugandan hanke on kehitetty yhteistyössä Plan Vivon kanssa aivan kuten aiempi Nicaraguassa toteutettu kestävyyshankkeemme, joka osuus kaikista puun istutuksista on edelleen 80 prosenttia.

Plan Vivon myöntämä sertifiointi hankkeelle tarkoittaa, että se on hyväksi ilmastolle mutta tarjoaa myös sosiaalista lisäarvoa. Ennen kaikkea sertifiointi on kuitenkin tarkka ja kansainvälisesti tunnustettu menetelmä puiden istutusten tavoitteiden saavuttamiseen. Se sisältää myös valvonnan, jossa tarkastetaan että istuttamisessa noudatetaan YK:n määräyksiin perustuvia sääntöjä. Miten puut sitten liittyvät kahvin ilmastokompensaatioon?

– Istuttamalla puita autamme ilmastonmuutoksesta eniten kärsiviä maita. Puut vakauttavat ilmastoa ja suojaavat eroosiolta ja voimakkaalta auringonpaisteelta. Kahvin pienviljelijät hyötyvät taloudellisesta vakaudesta ja koulutuksesta, jossa heitä opetetaan viljelemään kestävästi ja järkevästi, kertoo Mårten Lind. Hän työskentelee U&We-yrityksessä, joka on Arvid Nordquistin ympäristökonsultti.

Trees for Global Benefit (ulkoinen linkki) on yksi Ecotrust-järjestön monista kestävyyshankkeista ja keskittyy taloudellisten korvausten myöntämiseen pienviljelijöille puiden istuttamisesta. Hankkeeseen osallistuvat pienviljelijät allekirjoittavat Ecotrustin kanssa sopimuksen, jossa he saavat vuotuisen korvauksen ekosysteemipalveluistaan eli puiden istuttamisesta ja hoitamisesta omilla maillaan. Tällä tavalla taataan puiden korkea arvo ja motivoidaan viljelijöitä säilyttämään kasvillisuutta. Ecotrustilla on myös muita hankkeita, jotka kannustavat esimerkiksi luomuviljelyyn suuremmassa mittakaavassa. Järjestö edistää tällä tavalla luomusertifioitujen kahviviljelmien yleistymistä.

Puiden istuttaminen täydentää pienviljelijöiden pääasiallista elinkeinoa. He viljelevät yleensä puuvillan, maissin, herneiden ja kahvin kaltaisia raaka-aineita. Hanke on tulonlähde, joka ei ole yhtä riippuvainen sääolosuhteista kuin sadonkorjuu. Puut antavatkin lisäturvaa monella tavalla. Ecotrust-sopimusta voidaan esimerkiksi käyttää lainan takauksena. Perheet ovatkin löytäneet nopeasti tapoja kehittää elinkeinoaan.

Yksi tällaisista pienviljelijöistä on Paulino Byabagambi. Hän viljelee Ugandassa Port Fortalin lähistöllä sijaitsevalla maallaan erilaisia viljoja. Istutetut puut seisovat siisteissä riveissä viljelysten ympärillä. Paulinolla on myös yli 40 mehiläispesää. Puista ja hunajasta saatujen tulojen ansiosta Paulino on pystynyt ostamaan lehmiä, jotka seisoskelevat rauhassa laitumellaan. Laitumen ympärillä on Grevillea-puita, jotka istutettiin Trees for Global Benefits hankkeessa.

Rwenzorissa asuvat Teddy ja Fabian Kaita ovat hekin liittyneet Plan Vivoon. Heillä on pitkän aikavälin suunnitelma ja he odottavat erityisesti tuloja, joita saavat sitten, kun istutetut puut korjataan. Jo nyt hiilidioksidirahat ovat mahdollistaneet koulunkäynnin perheen neljälle lapselle.

Tällä hetkellä Trees for Global Benefit hankkeessa on mukana jo yli 2 500 perhettä, ja se sai YK:n ympäristöohjelman palkinnon Nairobissa vuonna 2013. Palkitsemisen perusteena oli se, että hanke on onnistunut yhdistämään kehitysmaiden pienviljelijät ja ilmastokompensaation kansainväliset markkinat innovatiivisella tavalla. Näillä kansainvälisillä markkinoilla ostetaan ja myydään eri ilmastohankkeiden päästöyksiköitä. Yksiköt koostuvat aina yhdestä hiilidioksiditonnista, joka hankkeessa kompensoidaan. Asiakkaat ovat yrityksiä, jotka ovat mitanneet päästönsä ja haluavat kompensoida ne ostamalla päästöyksiköitä. Tässä tapauksessa asiakas on Arvid Nordquist.