KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Mikä on massatasejärjestelmä?

Massatasejärjestelmä tarkoittaa, että fossiilista materiaalia ja uusiutuvia materiaaleja yhdistetään pakkaustuotannossa. Ratkaisua ei käytetä ainoastaan pakkausteollisuudessa, vaan myös esimerkiksi vihreän sähkön hankinnassa. Käytettävä uusiutuva materiaali on suomalainen mäntyöljy, joka on metsäteollisuuden jäännöstuote. Kokonaisosuutemme uusiutuvista materiaaleista tuotannossa on 90 prosenttia. Toimittajat kuitenkin valmistavat myös muita pakkauksia samassa tehtaassa, joten emme voi taata jokaisen pakkauksen sisältävän tietyn määrän fossiilitonta materiaalia. Tiedämme vain, että tilaamamme kokonaismäärä uusiutuvaa materiaalia on käytetty toimittajan tuotannossa.

Mitä ISCC-sertifiointi tarkoittaa?

ISCC-sertifioinnissa kolmannen osapuolen tarkastaja varmistaa, että materiaalin valmistaja on ostanut uusiutuvaa materiaalia määrän, joka vastaa valmistajan myymää määrää. Toiminnan pitää olla ISCC:n standardien mukaista. ISCC on tunnustettu organisaatio, jonka maailmanlaajuinen sertifiointijärjestelmä kattaa kaikki kestävän kehityksen mukaiset raaka-aineet, mukaan lukien bio- ja metsätalousmassa, biopohjainen ja kiertotalousmateriaali sekä uusiutuvat energianlähteet.

Miksi käyttää massatasejärjestelmää?

Jos tavarantoimittajat valmistaisivat vain biopohjaista muovia tämänhetkisen pienen kysynnän mukaisesti, pitäisi joko rakentaa uusia tuotantolaitoksia tai tuotantotapaa pitäisi muuttaa nykyisissä laitoksissa.
Muutos olisi erittäin kallis, koska nykyiset tuotantolaitokset pitää uusia ja puhdistaa.
Massatasejärjestelmä on otettu käyttöön useissa eri tuotantokategorioissa, jotta pystyttäisiin selviytymään vähitellen kasvavasta kysynnästä ja säilyttämään mittakaavaedut.

Mistä uusiutuva osa koostuu?

Mäntyöljystä, joka on metsäteollisuuden jäännöstuote sellunvalmistuksesta Suomessa.

Miksi uusiutuvaa muovia massataseella kierrätysmuovin sijaan?

Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti on järkevää käyttää materiaalia, joka on jo olemassa. Kierrätysmuovi on sellaista. Lukuun ottamatta PET-pulloa, jolla on oma keräysjärjestelmä, kierrätysmuovia ei saa päästää kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa. Lisäksi vakuumiin pakattavalle kahville tarvitaan erittäin elastinen pakkaus, jota on vaikea valmistaa nykyisellä kierrätysmuovilla.

Kuinka kahvipakkaukset lajitellaan?

Pakkausmateriaali lajitellaan muoveihin.