KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Miksi ei täysin kasvipohjaisia pakkauksia?

Kahvipakkaus koostuu useista kerroksista, joista yhden tarkoitus on eristää kahvi pahimmalta viholliseltaan, hapelta. Toistaiseksi yksikään toimittaja ei ole pystynyt valmistamaan täysin kasvipohjaista muovia, joka suojaisi kahvia täysin hapelta. Pakkauksissamme on siis edelleen käytettävä fossiilipohjaista muovia (EVOH-kerros, joka suojaa kahvia hapelta, on fossiilipohjaista muovigranulaattia). Toivomme, että kehitys menee eteenpäin ja lähitulevaisuudessa pääsemme siirtymään 100 % kasvipohjaiseen muoviin.

 Miksi kasvipohjainen muovi kierrätysmuovin sijaan?

Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti on järkevää käyttää materiaalia, joka on jo olemassa. Kierrätysmuovi on sellaista. Muovien elastisuus- ja suojaominaisuudet vaihtelevat. Jotkut muovit ovat myrkyllisiä ja nykyään kiellettyjä. Kierrätysmateriaalista ei voida tietää, mitä muovilaatuja se sisältää. Siksi kierrätysmuovia ei saa käyttää kosketuksissa elintarvikkeisiin.

 Mistä kasvipohjainen muovi koostuu?

Kasviperäiset muovit on valmistettu rapsi- ja auringonkukkaöljyistä sekä suureksi osaksi geenimuuntelemattomasta sokeriruo'osta, joka hyödynnetään ensin mahdollisimman pitkälle sokerina ja etanolina. Sokeriruo'on jäännöstuote on bagassi, jota käytetään luonnollisena energialähteenä kaasun tai fossiilisten energialähteiden korvaamiseen. Bagassia käytetään myös luonnollisena lannoitteena pelloilla, ja sen ylituotanto myydään eteenpäin.

 Kuinka kahvipakkaukset lajitellaan?

Pakkausmateriaali lajitellaan edelleen pehmeisiin muoveihin. Vaikka laminointi valmistetaan yli 70 % kasviperäisestä materiaalista, se jäljittelee muovin molekyylejä, eikä tämän vuoksi ole biohajoavaa. Lisäksi yhteiskunnasta puuttuu tällä hetkellä mahdollisuuksia biologisesti hajoavien muovimateriaalien asianmukaiseen käsittelyyn.